Fysiek Netwerk versus Virtueel Netwerk | MVNO | Alle Mobiele Telefoon Providers
Fysiek Netwerk versus Virtueel Netwerk | MVNO

Fysiek Netwerk versus Virtueel Netwerk | MVNO

Nederland kent vier bedrijven die een eigen fysiek netwerk bezitten. Deze netwerken heten KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. Alle andere partijen die mobiele telefonie aanbieden zijn virtuele providers ( MVNO's ). De verschillen tussen deze providers leggen wij graag even uit.


Fysiek Netwerk

Om een eigen netwerk te hebben, dienen frequenties en vergunningen te worden bemachtigd om te mogen uitzenden en ontvangen. Deze frequenties en vergunningen worden bemachtigd middels veilingen die eens in de zoveel tijd door de overheid wordt gehouden.

Om te kunnen uitzenden en ontvangen zijn daarnaast ook masten en bijbehorende antennes benodigd. Deze antennes worden op grote hoogte geplaatst en worden zo gericht dat een zo groot mogelijk gebied kan worden gedekt en dus voorzien van een goede bereikbaarheid.

Ook is natuurlijk dure apparatuur benodigd om telefonie verbindingen tot stand te brengen etc. etc.

In feite is alles nu klaar en kan de provider de lucht in en uw telefoongesprek afhandelen.

Virtueel Netwerk | MVNO

Bij een virtueel netwerk hoeft bovenstaande niet te gebeuren. De Virtuele Provider maakt gebruik van een Fysiek Netwerk waardoor het geen frequenties, vergunningen en dure apparatuur hoeft aan te schaffen. Het enige wat men hoeft te doen is inkopen van minuten, sms'jes en data voor mobiel internet.

Hoewel het daar eigenlijk niet eens bij stopt, zo moet de Virtuele Provider tenslotte ook systemen hebben om klanten te factureren en verbruik bij te houden.

In principe kun je dus eigenlijk zeggen dat de Virtuele Provider meelift op het netwerk van een fysieke provider.

Overigens noemt men een Virtueel Netwerk vaak ook wel een MVNO, wat staat voor Mobile Virtual Network Operator.

De verschillen tussen een Fysieke en Virtuele Provider

De verschillen zijn voor de meeste klanten niet erg groot. De basis is eigenlijk gelijk, maar een aantal verschillen willen we u hierbij toch niet onthouden;

Fysieke Provider

Deze providers zie je vaak met zogenaamde Quad-Play diensten. Neemt u een mobiel abonnement af en daarnaast ook vaste diensten als Alles-in-1 (Telefonie, Televisie en Internet) voor thuis dan krijgt u vaak extra voordelen als een korting, verdubbeling van minuten/sms/data etc.

Virtuele Providers

De tarieven zijn over het algemeen lager dan bij die van providers met een eigen netwerk. De prijsverschillen kunnen hierbij al gauw oplopen tot een paar tientjes per maand.


Meest gestelde vraag

Geregeld krijgen wij vragen waarom een consument bijvoorbeeld slechte ontvangst en bereikbaarheid heeft bij Simpel, en vervolgens een abonnement afsluit bij BEN en daar exact dezelfde bereikbaarheidsproblemen ervaart. Kortweg komt het erop neer dat Simpel en BEN beide gebruik maken van het T-Mobile netwerk. In een dergelijk geval loont het dus om te zoeken naar een alternatieve aanbieder KPN, Vodafone, Tele2 of één van de MVNO's die gebruik maken van deze 3 netwerken.