Wat is VoLTE ( Voice over LTE ) ? | Alle Mobiele Telefoon Providers

Alle Mobiele Providers

Wij bieden een compleet overzicht met mobiele telefoon providers. Wij zijn onafhankelijk en objectief als het gaat om informatie over Alle Mobiele Telefoon Providers.

Wat is VoLTE

Wat is VoLTE ?

Voice over LTE, afgekort met VoLTE, is een techniek waarmee een 4G netwerk geschikt wordt gemaakt voor spraakverkeer. Sinds Oktober zijn drie van de vier fysieke Telefoon Providers bezig haar netwerken te voorzien van VoLTE ondersteuning. Tijd dus om de voordelen en stand van zaken door te nemen.VoLTE lijkt op VoIP

De manier waarop Voice over LTE (bellen via het 4G netwerk) gaat verlopen lijkt sterk op de manier waarop nu al bijvoorbeeld met Skype over 4G netwerken gebeld kan worden. Het zal in de toekomst mogelijk worden om zowel telefoonnummers als 'accountnamen' te gebruiken om een bepaalde telefoon of apparaat te bellen via een 4G netwerk. Gesprekken worden volgens het zogenaamde 'SIP protocol' (Session Initiation Protocol) over het netwerk verstuurd.

Vertalen van telefoonnummers in IP adressen

Omdat het 4G netwerk werkt op basis van IP nummers in plaats van op basis van mobiele telefoonnummers (en op de achtergrond zogenaamde 'IMSI nummers'), is bellen via 4G netwerken op dit moment nog niet mogelijk. Er zal eerst een vertaalslag gemaakt moeten worden die een mobiel telefoonnummer 'vertaald' naar het juiste IP nummer waar een smartphone op een 4G netwerk op dat moment op bereikbaar is. In deze 'conversie' voorziet de techniek 'Voice over LTE', afgekort met 'VoLTE'.

Voordelen van VoLTE | Voice over LTE

1. Geluidskwaliteit nog beter
Met VoLTE is een bijzonder heldere verbinding tot stand te brengen, vele malen helderder dan we tot nog toe gewend zijn. Dit betekent ook dat mobiel telefoonverkeer naar het buitenland een hogere kwaliteit krijgt.

2. Native beeldbellen
Met VoLTE komen ook functionaliteiten als beeldbellen makkelijker beschikbaar. Nu moet hiervoor eerst een andere app geopend worden, zoals Skype of Facetime. Ook het delen van bestanden tijdens een gesprek wordt allemaal makkelijker met VoLTE.

3. Snel opzetten van gesprekken
Met VoLTE kan sneller een verbinding op worden gezet. KPN claimt zelfs dat uit hun tests blijkt dat dit wel 4 keer zo snel gebeurt. Of dit straks echt zo is, valt nog te bezien maar naar verwachting gaat het opzetten van een gesprek met VoLTE sneller dan nu mogelijk is.

4. Beeldbellen kost minder batterij
Omdat VoLTE een minder groot beroep doet op de netwerkinstellingen van de telefoon, kost het de telefoon letterlijk minder energie om videocalls af te handelen. Daarom kan je met VoLTE op een dag langer en meer beeldbellen, zonder daarna het zonder mobiele telefoon te moeten stellen.

5. Betere indoordekking
Met VoLTE zou betere indoordekking mogelijk moeten worden, omdat VoLTE netwerken beter kunnen integreren met Wi-Fi beldiensten, waardoor in gebieden en gebouwen waar de mobiele provider zwak of geen bereik heeft, Voice over Wi-Fi probleemloos het belletje kan overnemen.

6. Makkelijke invulling van vast – mobiel concepten
Een smartphone wordt met VoLTE een soort softphone en kan hierdoor ook allerlei functionaliteiten toevoegen aan mobiele telefoons. Deze techniek vormt de basis voor een makkelijkere invulling van vast – mobiel concepten, waarbij een mobiele telefoon van een werknemer volledig geïntegreerd is in de telefooncentrale van de en de medewerker goed bereikbaar is via het hoofdnummer van de organisatie.

Fysieke Providers

Beschikbaarheid bij Fysieke Providers

KPN
KPN heeft op Maandag 31 Oktober 2016 aangekondigd dat het begint met VoLTE. De provider heeft aangegeven VoLTE eerst beschikbaar te stellen voor Samsung Galaxy S6 en Samsung Galaxy S6 Edge toestellen. Op de website van KPN wordt een lijst bijgehouden.

Tele2
Tele2 volgt KPN per Vrijdag 16 December 2016, in het aanbieden van VoLTE en heeft een lijst gepubliceerd met toestellen die geschikt zijn voor VoLTE. Opvallend is dat Tele2 al meer toestellen ondersteund dan KPN.

T-Mobile
Bij T-Mobile is het nog verdacht stil.

Vodafone
Vodafone maakt VoLTE en VoWiFI stapsgewijs beschikbaar aldus een bericht dat ons heeft weten te bereiken omstreeks 21 November 2016.